Trening og aktivitets programmer 2014 – 2015

Trening og aktivitets programmer

Trening kan defineres som systematisk påvirkning av organismen over tid, med sikte på endring av de fysiske, psykiske og sosiale forutsetninger som ligger til grunn for prestasjonsevnen.

Treningen har som mål å bedre eller vedlikeholde prestasjonsevnen i forhold til bestemte aktiviteter, og treningslære er læren om de faktorene som er avgjørende for hvorfor og hvordan du bør trene for å oppnå dette.

Hva er det som gjør at du får framgang når vi trener? Når det gjelder styrketrening, er framgangen synlig, de aktive musklene er blitt større. Vi sier at muskelen eller muskelgruppens tverrsnitt har økt, og i tillegg skjer det forandringer i musklenes celler som vi må ha mikroskop for å se.

Forandringene i musklene skyldes at de må overvinne motstand som skaper et mekanisk drag i musklene. Når denne motstanden blir så stor at muskelcellene «brytes ned», svarer de med å bygge seg opp, ikke bare til den samme tilstanden som før treningen, men litt bedre. Vi sier at musk- lene tilpasser seg den motstanden de blir utsatt for, og for å kunne forberede seg til neste treningsøkt gjør de seg enda litt sterkere.Denne tilpasningen krever at du mellom treningsøktene får anledning til å veksle til andre aktiviteter, og får hvile, nok søvn og tilførsel av væske og næring. Det er dette vi kaller for restitusjon.

Styrketrening dreier seg altså om å belaste musklene, noe som igjen fører til en tilpasning som vi kaller overkompensasjon. Dersom du ønsker å forbedre prestasjonene dine gradvis, må du ha en jevn stigning i belastnin- gen, du må gradvis gjøre motstanden større. Det må med andre ord være en progresjon i treningsopplegget ditt.

Trening av utholdenhet belaster hjerte og kretsløp, og med det riktige treningsopplegget vil hjertet bli større og nettet av blodårer rundt muskel- cellene bli tettere, slik at mer blod med oksygen kan fraktes til musklene som arbeider.

Trener du for hardt og for mye, greier ikke cellene i kroppen å tilpasse seg belastningen. Resultatet blir at du presterer dårligere og føler deg trøtt og uopplagt. Trener du for lite, stimulerer du ikke cellene til å forandre seg, og framgangen uteblir. Så her gjelder det å finne balansen mellom det å trene for lite og det å trene for mye.

Pulsprosjekt Seleverkstedet 

Skjermbilde 2014-03-19 kl. 10.31.47

Grunnlegende treningsprinsipper

En svært gunstig kombinasjon av belastning og restitusjon gir som regel overkompensasjon.

En svært gunstig kombinasjon av belastning og restitusjon gir som regel overkompensasjon.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s