Dyrevelferd

God dyrevelferd har vært bærebjelken i vårt hundehold helt siden den spede starten en sommerdag i 2009. En hund er ikke en gjenstand selv om den i loven i mange tilfeller blir betraktet som det. En hund er en tenkende og følende vesen som binder seg naturlig tett til oss mennesker. Jeg pleier ofte å si at hunden skal ha egenverdi kun i sin egen eksistens og ikke bare i forlengelsen av vår. Hunden bør derfor bli behandlet deretter.

Camp Tresjøen 2015

Jeg har alltid hatt mine hunder svært nære meg i dagliglivet og både Jack og Misha har vært med meg på alle livets rariteter. Jeg har hatt med begge på jobb, i selskaper, bryllup og festligheter. Jack har marsjert med korpset og Misha har vært på flere korpskonserter. Det er kun musikken som ikke alltid har samhandlet med min hundelivlivstil og alle andre elementer av livet har vi hatt til felles.  Vi er særdeles mye på tur og de siste fem årene før vi flyttet til Elverums dype skoger har vi hatt over 100 teltdøgn i året. I dag bor vi på en slik perle av en plass som vi tidligere har brukt måneder på å flytte oss imellom. Et sted hvor hund, mennesker og natur går i et har vi funnet sjeleroen alle sammen og på et sted der hundene kan bo i naturen hele året, men under samme tak som meg.

Misha på korpskonsert 22 desember på Oslo S

I vårt hundehold bruker vi ikke bur eller små hundegårder i det daglige for om hundene kan velge så vil de helst være med meg og en siberian husky trives makeløst i sofaen om den får lov. Når jeg er borte går hundene fritt rundt i huset og unghundene har jeg ofte med meg på jobb. Den eneste gangen jeg bruker bur er i bilen og dette for deres egen sikkerhet. Alle hundene her får masse oppmerksomhet og blir sett i flokken, da vi lever side om side med hverandre er dette både en selvfølge og enkelt å la seg gjennomføre.

Kanotur er noe vi ofte gjør på sommeren. Vi overnatter stort sett på øyer og på disse kan hundene få løpe fritt.

Hundene holdes i form med ulike aktiviteter sommer som vinter. I barmarksesongen bruker vi sykkel, vogn og ATV hvor de løper i spann og på vinteren kjøres det slede. I begynnelsen av hundeholdet når vi var en og to hunder brukte jeg mye kickbike og om vinteren var det Kickspark og ski. I mellom treningen går vi på daglige turer og på fjellet bærer de kløv. I begynnelsen brukte vi ofte hundeparker men i dag får flesteparten løpe fritt på eiendommen. Nå har vi blitt seks hunder og denne sommeren skal det bygges løpegård som vi trenger for å optimalisere restitusjon før og etter trening og slik at alle kan få løpe fritt på et stort området også de som har sterkere grad av jaktinstinkt.

Jack og Misha på høstsamlingen til NSHK. Tror vi ble nummer ti dette året, men en god prestasjon for matfar er ikke av den minste sorten å trekke på.

Jeg mater med ulike typer for slik at jeg kan opprettholde variasjonen på matinntaket, men den primære kilden er reint kjøtt både fra V&H og Provit. I tillegg til dette suppleres det med tørrfor. De får regelmessig tyggebein, godbiter og annet godt for kropp, lyst og tenner. Hundenes helse er særdeles viktig og her er hundene toppforsikret i Agria. Alle hundene er på sine årlige helsekontroller og alle skader eller mistanke om slike blir undersøkt og behandlet. Heldigvis har hundene bedre helse en sin matfar og ingen arvelige betingede. Det skjer jo ofte noen skader i forbindelse med trening og slikt skal ikke stå på lommebokens størrelse. Derfor se jeg på en god forsikring som hundens naturlige sikkerhetsnett.

Julemorgen og hundene har fått julestrømpe.

Hundene oppdras med positiv forsterkning i det daglige. Hundene skal først og fremst stimuleres til riktig avgjørelse ved positiv stimuli. Dette skaper gode og trygge hunder som fungere best i hverdagen. Dette innføres allerede fra de er valper og alle valper som kommer fra oss har begynt med denne stimulien i sosialiseringsprosessen noe som gjør det enklere for valpekjøper å fortsette. Jeg arrangerer et eget valpekurs med innleid instruktør for alle de som kjøper valp fra oss slik at man skal kunne videreføre denne hundepedagogikken og oppfordrer alle til å melde seg på valpekurs lokalt med en gang man har hentet valpen.

Valpekjøpere på valpekurs. Det er veldig viktig å ta med valpen sin på kurs i tilegg til det vi arrangerer.

Jack og Misha på sparktur med overnatting. Det ble en kald natt med sommerpose, men heldigvis hadde jeg Misha som trives best i soveposen til fattern.